• 02764745540
  • 05417413936
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
  • 09:00 24:00
kapida odeme banner video izle banner n11 meltem banner matkapli aparat banner fiyatlar banner
Tüy yolma sistemleri veya yolma makinarımız üzerine enine boyuna bilmek istediğiniz her şey için Kılavuz videolarımızı izleyiniz
Acaba benim şartlarıma ya da yaptığım işim niteliğine hangi meltem modelleri uygundur derseniz 4. ve 5. kılavuz videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.
Online mağazalarımız: ---> TRENDYOL
 

SULU TÜY YOLMA NASIL YAPILIR

SULU TÜY YOLMA NASIL YAPILIR?

ISLATMA KAZANINDA TÜY YUMUŞATMA NASIL YAPILMALIDIR?(AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMALARI OKUMADAN MAKİNEYİ KULLANMAYINIZ

sulu tavuk yolumuTüyü yolunacak hayvanın makineye atılmadan önce yapılan ıslatma işlemi tüy diplerini yumuşatmak için gereklidir eğer ıslatma işi başarısız olursa makine tüyü yolmayacaktır. Makinede tam tüy yolumu yapmak istiyorsanız ıslatma işleminin aşağıdaki açıklamalara uygun yapıldığından emin olunuz.• Arazide, toprakta, güneşli ortamda gezinerek yetişen köy tavuğu ve hindiler : 60-65 derece sıcak su• Kapalı kümeslerde yetişen genelde bir buçuk ayda kesim yapılan broiler cinsi et tavuğu: 60 derece sıcak su• Bıldırcın ve keklik: 60-65 derece sıcak su• Kaz ve ördekler: 1. aşama 40-50 derece 2. Aşama 90 dereceDikkat:Islatma suyu gereğinden daha soğuk veya gereğinden daha sıcak olursa tüy dibi yumuşama olmayacaktır.


1-) Kesilmiş hayvan vücut sıcaklığı üzerindeyken sıcak suya girmelidir. Hayvanları kesmeden önce muhakkak ıslatma suyunuz istenilen derecede hazır olmalıdır. Makinede tek seferde kaç adet yolunacaksa o kadar sayıda hayvan kesiniz. Kesinlikle bekleme esnasında vücut ısılarının soğumaması için makinede tek seferde yolunacak hayvan sayısından fazla sayıda kesmeyiniz. Ancak hayvanların suda ve makinede toplam kalma süresi aralığında kesim yapınız.

 2-) Sıcak suda ıslatmaktan amaç tüy diplerinin yumuşamasını sağlamaktır.a. Tavuk, hindi ve bıldırcın için 1,5 veya 2 dakika b. Ördek ve kaz için 1. Aşama 1 dakika 2. Aşama 1 dakikaÜstteki  ıslatma süreleri tahminidir, suda ıslatma yaparken  kanat tüylerinden kontrol ediniz ve tüy dipleri yumuşamadan makineye atmayınız..!

3-) Ancak tüyü yolunacak hayvan 1 yıla yakın,1 yıllık yada 1 yıldan daha yaşlı ise bu ıslatma süreleri biraz uzatılabilir hatta herhangi bir hayvan türü için mesela tavukta; tavuklar aynı yaşta olsalar dahi cinsinde farklılık varsa su sıcaklığı ve ıslama zamanı değişebilir.

4-) Makinede tek seferde yolunacak olan hayvanları kestiğinizde her canını vereni suya atmayınız. Mesela tek yolum için 5 adet tavuk kesiyorsanız beşinci de canını verinceye kadar diğerleri canlarını vermiş olsa da bekleyecek ve tamamı aynı anda suya girecek ve doğal olarak aynı anda tüy yumuşama olacak ve sudaki hayvanlar aynı anda sudan alınıp makineye atılacak.  

5-) Hayvanı tavsiye edilen süre kadar ıslattığınızda bir elinizle hayvanın en sert tüyü olan kanat  tüylerini kontrol ederek ıslatmanın yeterli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Mesela kanat tüyünü elinizle tutun ve hafifçe çekin. Eğer tüy sizin çok hafif asılmanızla elinize geliyorsa (çıkıyorsa) ıslatma yeterlidir makineye atabilirsiniz eğer kanat tüyü hafif bir asılmayla değil de biraz zor çıkıyorsa tüy dipleri yumuşamamış demektir biraz daha ıslatma işlemine devam edebilirsiniz. Esas olan şudur: yeterli ıslatma süresi sonunda kanat tüyünü elinizle kontrol ettiğinizde tüyün hafif bir tutmayla elinize gelivermesi gerekir. Yukarıda verdiğimiz farklı hayvan türleri için olan ıslatma sürelerinde bu kontrolü yapınız. Elinizle kanat tüyünü kontrol ettiğinizde tüy zorlanarak çıkıyorsa su sıcaklığı düşük demektir. 55-65 derece aralığında tavsiye ettiğimiz su sıcaklığının yeterli olduğunu eğer ısı ölçer cihazı yoksa elimizle de az çok anlayabiliriz. Elimizi suya soktuğumuzda yakacak derecede sıcak olmalıdır. Eğer elimizi yakacak kadar değilse ısısını arttırmalısınız veya sıcaklık ölçer termometre kullanabilirsiniz.

6-) Makinede bir seferde yolunacak her hayvan grubu için suyun yeterli sıcaklıkta olduğu gibi yeterli temizlikte de olması gerekir. Mesela 5 adet tavuğu kazandaki suda ıslatıp makinede yoldunuz. Bu esnada kazandaki su biraz soğur ve biraz da kirlenir. Eğer kazan büyük ve su miktarı fazlaysa soğuma ve kirlenme az olur. Ama kesinlikle aynı kazanda yapılan her ıslatmada su sıcaklığının istenilen derecede olması, suyun da kirli olmaması gerekir. Çünkü kirli suda oksijen miktarı azalacağından sıcaklığı yeterli de olsa tüy diplerine temas etmesi yumuşatması için yeterli olmayacaktır. Kısaca aynı kazanda yapılan her ıslatmada su sıcaklığının ve su temizliğinin yeterli olduğundan emin olunuz.       Makinede yolum yapan kişi yukarıda yazılanları uyguladığı takdirde ilk yolumlarda başarısız olsa dahi birkaç yolum sonrası hem su sıcaklığı, hem su temizliği ve ıslatma esnasında kanat tüylerini asılarak tüy kontrolünü öğrenecek gerekli zamanlamayı doğru yapabilecektir. Yani bu açıklamalara dikkat ettiğinizde birkaç yolum sonrası işin detaylarını anlayacak ve yolumda tam sonuç alacaksınız. 

7-) Hayvan kesildikten sonra kesinlikle 5-10 dakika içerisinde makineye atılmalıdır. Islatma işlemi de bu sürenin içindedir. Kesimden sonra hayvanın vücudu soğursa  ya da istenmeyen sebeplerle kesilmiş olan hayvan bekletilirse ıslatma sırasında kanat tüyü kontrolünde de göreceksiniz ki makineye atsanız dahi tam yolum yapamayabilirsiniz. Mesela 1 seferde 10 tavuk  yolacaksanız kesim esnasında 1. tavuğu kestikten sonra 10. tavuğu  kesene kadar 5 dakikayı aşmamalısınız. Kesimden sonra ıslatma süresi ile beraber makineye atılıncaya kadar 5-10 dakikayı geçmeyiniz. En iyi tüy yolumu hayvan canını verdiği andaki vucut sıcaklığıyla beraber ıslatılarak yapılan yolumdur.

8-) Islatma işleminden sonra hayvan makinede yolunurken kesinlikle üzerine soğuk su tutmayınız. Eğer makinede yolum bitmeden su tutarsanız tüy dipleri kapanacak ve kalan tüylerin yolumu yapılmayacaktır. Ancak makine çalışırken içindeki hayvanların tüylerinin tamamının yolunduğunu gördüğünüzde soğuk suyu tutabilirsiniz. Bu sırada soğuk su tutmaktaki amaç; hayvanın üzerine yapışmış yolunan tüylerin temizlenmesi içindir. Yani makineye tutulacak soğuk suyun tüy yolma işlemine hiçbir faydası yoktur kesinlikle tüy yolumunun tamamlandığını görmeden su tutmayınız. Soğuk su tutma işini de uzatmamanız gerekir. İçindeki hayvanın üzerine yapışan tüyleri soğuk su tutarak temizlediğinizde makineyi kapatınız. Zaten hayvanın tüyleri yolunmuş olacak ve siz de su tutmayı uzatırsanız bu sefer hayvan makinede gereğinden fazla kaldığı için kanat-bacak kırma yapabilir. Ya da yolum bittiğini gördüğünüzde anahtarı kapatıp makineyi durdurarak da içine su tutabilirsiniz.Veya ekstra bulundurduğunuz bir soğuk su kazanına Makineden aldığınız hayvanları atarsanız üzerindeki kanı tüyü gibi atıkları soğuk su kazanında son ıslatma yaparak da temizleyebilirsiniz ki doğru olan da budur.

9-) Dikkat edilecek bir diğer konu da makinede yolamadığınız hayvanı 2. sefer tekrar sıcak suda ıslatmayı denemeyiniz çünkü ölmüş olan hayavanın tüy dipleri ancak kesimden sonra 10 dakika içerisinde sıcak suyla açılabilir. Makinedeki başarısız yolumlarda hayvanı tekrar 2.sefer ıslatıp yolmayı istediğinizde kesinlikle tüy dipleri artık yumuşamayacaktır. Çünkü bir sefer açılan tüy dipleri ikinci bir sefer açılmayacaktır. Ayrıca; yolum sırasında makinedeki hayvanın tüm tüylerinin yolumu bittikten sonra soğuk su tutma işini fazla uzatmayınız . Makinanın içindeki tüyleri makine boşta çalışırken de su tutarak temizleyebilirsiniz. 


DİKKAT EDİLECEK 5 DURUM1. HAYVANLARIN VÜCUT SICAKLIĞI SOĞUMADAN YOLUNACAK.2. SU SICAKLIĞI İSTENİLEN DERECEDE VE TEMİZ OLACAK3. SUDA TÜM TÜY DİPLERİ YUMUŞAYINCAYA KADAR BEKLEYECEK (DAHA AZ VEYA ÇOK DEĞİL)4. MAKİNEYE YOLUM SIRASINDA SOĞUK SU VERİLMEYECEK5. YOLUM BİTTİĞİNDE MAKİNE KAPATILACAK.